Panowie, oddaję wał garbusa do wyważenia i pytanko :
wyważamy z kołem zamachowym oraz pasowym bez panewek , korbowodów tak ? Z założonymi czy zdjętymi zębatkami napędu wałka rozrządu etc. ?
wesołych świąt :)
Wyważenie wału Garbusa
Wyważenie wału Garbusa
gg 456 34 97
Re: Sprzęgło- rozwiązania
Ruski taki zestaw wyważał a jak jest z garbusowym to ciężko mi powiedzieć.
Trzeba by było poczytać o tym.
Tyle że ten temat bardziej do Wydumkowni pasuje więc tu go przenoszę.
Trzeba by było poczytać o tym.
Tyle że ten temat bardziej do Wydumkowni pasuje więc tu go przenoszę.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.
Re: Sprzęgło- rozwiązania
Podepnę się pod temat bo już było co nieco o wyważaniu wału z kołem (kołami) .
Panowie , macie namiar (poza wspomnianym Bogdar-em - zadzwonię tam sobie dzisiaj ) na jakąś sprawdzoną firmę wykonującą wyważanie wałów wysyłkowo ?
Wspominaliście o kwocie ponad 100 pln za wyważenie . To chyba samego koła . Wczoraj rozmawiałem z pracownikiem firmy Schenk RoTec z siedzibą w Tychach ( http://www.schenck-rotec.pl/products/index.php ) i dowiedziałem się iż wyważa się od "szczególu do ogółu" tzn najpierw koła osobno , wał osobno i dalej cały kpl . Godzina wyważania : 400 pln
Czas obróbki samego wału ok 1.30 h .....
Macie jakaś alternatywę ?
Panowie , macie namiar (poza wspomnianym Bogdar-em - zadzwonię tam sobie dzisiaj ) na jakąś sprawdzoną firmę wykonującą wyważanie wałów wysyłkowo ?
Wspominaliście o kwocie ponad 100 pln za wyważenie . To chyba samego koła . Wczoraj rozmawiałem z pracownikiem firmy Schenk RoTec z siedzibą w Tychach ( http://www.schenck-rotec.pl/products/index.php ) i dowiedziałem się iż wyważa się od "szczególu do ogółu" tzn najpierw koła osobno , wał osobno i dalej cały kpl . Godzina wyważania : 400 pln
Czas obróbki samego wału ok 1.30 h .....
Macie jakaś alternatywę ?
Ostatnio zmieniony środa, 11 kwie 2012, 14:03 przez M., łącznie zmieniany 1 raz.
gg 456 34 97
Re: Wyważenie wału Garbusa
Przenoszę bo napisałeś w nieodpowiednim temacie.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.
Właśnie rozmawiałem z typem z Bogdar-u .
Wyważają , ale tylko koła zamachowe (lub wały napędowe) więc nie da rady wyważyć całego zestawu wał plus koła .
Wyważają , ale tylko koła zamachowe (lub wały napędowe) więc nie da rady wyważyć całego zestawu wał plus koła .
gg 456 34 97
na trajkersach pytales??
Dla potomnych
: przypadku silnika garba wg trajkersów nie ma potrzeby wyważania wału - wystarczy wyważyć samo koło zamachowe i tak też zrobiłem .
![Mruga ;)](./images/smilies/wink.gif)
gg 456 34 97
Czyli że tylko ruski w Zapie wymyślił wyważanie kompletu.
Chyba dlatego że kupno drugiego było tanie jak przysłowiowy barszcz.
Chyba dlatego że kupno drugiego było tanie jak przysłowiowy barszcz.