Wzmocnienie się przyda.
Przód zostaje taj jak jest ?
Moim zdaniem jak na teleskopy to zbyt duży kąt główki ramy,będzie zero amortyzacji.Szczególnie że tył masz sztywny.
Ogólnie mi się podoba,będzie z tego niezła maszyna.
Napęd robisz na kardan czy łańcuch ?
Masz już przekładnię ?
Dołączam cie do grupy Zapomaniaków. :D
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.
Panwie najtańszy i najlepszy napęd to porządna przekładnia kątowa i zamiast łańcuch pas napędowy jest to rozwiązanie bez awaryjne i bez obsługowe , nie wspominając o wyglądzie .........
Patrząc na tego potwora, to nasuwa sie po pierwsze myśl, czy te rury się nie będą wyginały (zawieszenie przednie) ale to jak będą to w pranu wyjdzie i można poprawić, a jeśli chodzi o napęd to :
ja bym wybrał dyfer do zaza jak mój - dyfer, klasyczny wygląd, brak miejsca w ramie, lipny wygląd dniepra na łańcuchi itp..
Co do tego motocykla to widzę ze pięknie wypełnisz miejsce za skrzynią, co poprawi wyglad motocykla, drugie - montowanie zębatki do koła jest proste i mniej miejsca zajmuje przy kole, i trzecie - myślę, że prędkość 120 km/h na dyfrze cię nie zadowoli w takiej torpedzie, a zębatkami sobie zgrasz napęd idealnie, i pogonisz z rekordowymi szybkościami jakie bedziesz mógł osiągać tym silnikiem.
Tak, że podsumowując... ja bym robiłna zębatkach.
Remont samego dyfra nie jest tani, szybka 10 - 200 zł , łożyska , uszczelnienia, krzyżak... no masa kasy.
to co do tej pory zrobiłem, jak wrócę z wysp to postaram się skończyć,
zmieniłem lagi i kolo z tylu z 15 na 18 ,
nadal szukam przekładni bo ta co mam nie nadaje się.
A może by zakupić przekładnię np. od VN 750, wybebeszyć i zrobić od nowa obudowę.
Kosz obudowy niewielki.
Tyle że trzeba by był pokombinować też z wałkami.
Załączniki
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.
Poszukaj w sklepach rolniczych, najlepeij osobiście nie przez internet, ja ostatnio kupiłem na "wyprzedazy" w Agromie zębatki po dosłownie kilka złotych.
Ewentualnie zlecić wykonanie takiej przekładni kątowej.
Myślę że w 800 zł byś się zmieścił.
Moja niestety kosztowała 2x tyle
Edit.
Samo dorobienie wałków to niedroga sprawa.
Kupujesz tą przekładnię ze zdjęcia,wymontowujesz koła zębate,dorabiasz wałki i obudowę i masz.
Ja żałuję że tak nie zrobiłem.
Albo tak jak Smarley.
Foto
Załączniki
Nie za słabe będą te koła? Bo jednak moc będą musiały przenieść. Może da się dopasować coś z jakiegoś mechanizmu różnicowego od samochodu? I zęby wtedy nie będą proste, co wpłynie korzystnie na pracę.
Chętnie bym się ustatkował. Ale kur.a statku nie mam...
W sprawach niecierpiących zwłoki i tragedii elektrycznych możecie próbować dzwonić 600 817 565
Wydaje mi się ze nie będą słabe, one pracują w kosiarce rotacyjnej, a tam tez nie mają lekko.
Bo i o tej myślałem; http://www.allegromat.pl/aukcja128287" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/kola_s ... iralne.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Może popytaj na forum CNC. Rozgryź temat rzetelnie, by potem nie było zgrzytania zębami - tymi w przekładni i własnymi.
Chętnie bym się ustatkował. Ale kur.a statku nie mam...
W sprawach niecierpiących zwłoki i tragedii elektrycznych możecie próbować dzwonić 600 817 565
I wyroby ich nie są wcale tak drogie , dla stałych bywalców forum w zależności od punktów ,, pomógł ,, są jeszcze rabaty. Ja brałem od nich o zębach prostych , dobrze wykonane ,i utwardzone , tokarka pracowała niewiele głośniej jak na tych oryginalnych. Na pomoc można także liczyć ( najbardziej na siebie )