![Dziękuję :dzieki](./images/smilies/thank_you.gif)
Stwierdzam, że mój custom ewoluuje w miarę budowy. Na początku był projekt, aby wykorzystać całkowicie wahacz od Dniepra. Ale koło wyszło szersze i trzeba było go poszerzyć. Mimo to długość została taka sama jak w ori, dlatego "Nie kłóci się to jakoś mechanicznie". Na marginesie dodam jeszcze, że wałek kardana też jest ori, nie był skracany ani przedłużany. Później przyszedł czas na amortyzatory: chciałem jak w typowych starych motocyklach, ale z racji tego, że przerabiałem wahacz, jeden amor szedłby prostopadle względem tylnego koła (patrząc na motocykl od tyłu), a drugi nie. Więc wymyśliłem, by dać je razem, by działały jako jeden centralny, mocując je pod siedzeniem. Jednak było to za słabe rozwiązanie, dlatego dorzuciłem jeszcze sprężynę rozciąganą jako przeciwwagę. I wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że amortyzatory nie działają jak powinny, z racji innej pracy, niż im to było przeznaczone (czyt. powyżej post kolegi Błażeja zaczynając od słów: "Kiedyś dawno, kiedy byłem jeszcze małą dziewczynką..." przy okazji – przeszedłeś operację płci?
![yahoo :yahoo](./images/smilies/yahoo.gif)
Mam zamiar zrobić tak: wykonam nowy wahacz trójkątny (coś na podobieństwo tego moto ze zdjęcia kolegi Błażeja powyżej) i zainwestuję w amortyzatory softail (z resztą jeden nowy już mam, może ktoś z Was ma jeszcze jeden takowy na zbyciu?). Z drugiej strony to tę grubą sprężynę bym zostawił, bo ona bardzo dobrze pracuje ("Tą sprężynę na dole potraktuję jako żart, choć dziś nie kwiecień..." - Błażej, o co chodzi?
![Myśli :scratch](./images/smilies/scratch_one-s_head.gif)
Słowo do kolegi M.: zbiornik paliwa jest, jaki jest, ale to można zmienić w każdej chwili. Ale jeśli chodzi o wymiar tylnego koła, to co byś zmienił: szerokość czy średnicę? Z szerokością nie poszalejesz jeśli ma być wał kardana, natomiast średnica 16" wg mnie jest ok. Z przodu jest 18" i myślę, że też jest ok.
Jeszcze jedno mnie gryzie – tylny błotnik. Czy on pasuje do całości? Podobają mi się takie krótkie zadupki, ale moja Żona się zapiera, że koniecznie chce jeździć ze mną zapkiem i ma być dla niej siedzenie z tyłu. U Was jest podobnie? Jak to rozwiązaliście?
Jeśli macie jakieś pomysły, patenty, rysunki, szkice, zdjęcia (ewentualnie możecie wziąć któreś moje zdjęcie i pobawić się w Photoshopie czy Paincie) itp. to dawajcie śmiało! Wszelkie takie pomysły są mi bardzo przydatne i mogą też przydać się innym.
Pozdrawiam!
![spoko spox](./images/smilies/spoko.gif)