Moto na garbusie 1.6
Re: Moto na garbusie 1.6
Nie chłopaki , jeszcze nie odpalany. Dałem dupy przy zakladaniu jednego z pierścieni olejowych i ... Pierscionek ów umarł Następny pewnie dojdzie dopiero za dwa tygodnie.
Poza tym nie mam jeszcze zrobionych kolektorow dolotowych i pare innych pierdol a Leze teraz wackiem do góry z zapaleniem oskrzeli , fuck
Poza tym nie mam jeszcze zrobionych kolektorow dolotowych i pare innych pierdol a Leze teraz wackiem do góry z zapaleniem oskrzeli , fuck
gg 456 34 97
No to współczucie.
A co z tym pierścionkiem nie tak ?
A co z tym pierścionkiem nie tak ?
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.
Ładnie to wygląda; PS. jakich farb uzyłeś do malowania silnika? (firma i odcień).
Cylindry - Motip High Temperature , czarny mat , jak tu :
http://emfarby.redcart.pl/p/97/440/moti ... pray-.html" onclick="window.open(this.href);return false;"
Głowice : Deco Color High Temperature , antracyt , :
http://www.chemmot.com.pl/produkty/high ... ature.html" onclick="window.open(this.href);return false;"
Blok silnika : Deco Color High Temperature , czarny mat
Farba czarny mat z Deco Color jest bardziej "gęsta" i bardziej "matowa" niż ta z Motipa.
http://emfarby.redcart.pl/p/97/440/moti ... pray-.html" onclick="window.open(this.href);return false;"
Głowice : Deco Color High Temperature , antracyt , :
http://www.chemmot.com.pl/produkty/high ... ature.html" onclick="window.open(this.href);return false;"
Blok silnika : Deco Color High Temperature , czarny mat
Farba czarny mat z Deco Color jest bardziej "gęsta" i bardziej "matowa" niż ta z Motipa.
gg 456 34 97
Dzięki. A tu zobacz graty podobne do Twoich, tyle że rama na suwaku :) http://allegro.pl/m-72-1600-ccm-volkswa ... 79408.html" onclick="window.open(this.href);return false;
gg 456 34 97
Dwie pompy w tym silniku, czy dwie zregenerowałeś?
Chętnie bym się ustatkował. Ale kur.a statku nie mam...
W sprawach niecierpiących zwłoki i tragedii elektrycznych możecie próbować dzwonić 600 817 565
W sprawach niecierpiących zwłoki i tragedii elektrycznych możecie próbować dzwonić 600 817 565
Hej ,
w seryjnym silniku garbusa jest jedna pompa oleju , pod kołem pasowym. W Volkswagenach z tym silnikiem i automatyczną skrzynią biegów była stosowana taka pompa jak na zdjęciu .
Jest to "pompa na pompie" - jedna para kół z szerokimi trybami tłoczyła olej do galerii olejowej , a druga para ( mniejszych ) olej ze skrzyni biegów do zbiornika.
w seryjnym silniku garbusa jest jedna pompa oleju , pod kołem pasowym. W Volkswagenach z tym silnikiem i automatyczną skrzynią biegów była stosowana taka pompa jak na zdjęciu .
Jest to "pompa na pompie" - jedna para kół z szerokimi trybami tłoczyła olej do galerii olejowej , a druga para ( mniejszych ) olej ze skrzyni biegów do zbiornika.
gg 456 34 97
Panowie, potrzeba fachowej porady : chcę zrobić drugi smok oleju dla drugiego (zewnętrznego) obiegu oleju poprowadzonego na przewodach hydraulicznych.
W garbusie oryginalny smok znajduje się tu :
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 66e263ca42" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
zamykany pokrywą spustową oleju .
Myślałem nad zrobieniem dodatkowej miski w formie prostopadłościanu przykręcanej w miejsce dekla , coś podobnego do tego :
http://www.garbusy.home.pl/sklep/catalo ... s/1809.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
tylko że dużo mniejsze. Do tej miski wpiąłbym przewód zasysający olej z tym że nie mam pomysłu na sam smok , żeby pompa nie zassała jakiegoś paprocha .
Myślałem nad tym , by użyć jakiegoś siatkowego motocyklowego filtra oleju , ale te mają ok 40 mm średnicy (http://www.moto-akcesoria.pl/filtr-olej ... 5-,p,10141" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nie macie pomysłu jak to ugryźć ?
W garbusie oryginalny smok znajduje się tu :
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 66e263ca42" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
zamykany pokrywą spustową oleju .
Myślałem nad zrobieniem dodatkowej miski w formie prostopadłościanu przykręcanej w miejsce dekla , coś podobnego do tego :
http://www.garbusy.home.pl/sklep/catalo ... s/1809.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
tylko że dużo mniejsze. Do tej miski wpiąłbym przewód zasysający olej z tym że nie mam pomysłu na sam smok , żeby pompa nie zassała jakiegoś paprocha .
Myślałem nad tym , by użyć jakiegoś siatkowego motocyklowego filtra oleju , ale te mają ok 40 mm średnicy (http://www.moto-akcesoria.pl/filtr-olej ... 5-,p,10141" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nie macie pomysłu jak to ugryźć ?
gg 456 34 97
Dobra , wkleję zdjęcie może trochę forum się ruszy
Kupiłem sobie wahacz pchany wzorowany na uralowym , produkcja krajowa , wykonanie naprawdę zacne . Taki jak na zdjęciu poza mocowaniem tarczy kotwicznej na obu lagach hehe )
ps. Tylko po c,huj mi to jak jeszcze nie mam sprzętu w garażu ?
Kupiłem sobie wahacz pchany wzorowany na uralowym , produkcja krajowa , wykonanie naprawdę zacne . Taki jak na zdjęciu poza mocowaniem tarczy kotwicznej na obu lagach hehe )
ps. Tylko po c,huj mi to jak jeszcze nie mam sprzętu w garażu ?
gg 456 34 97
Oj tam oj tam. Nie spleśnieje... To ten wahacz, co to go na redmotorzach opisywali?
A jako gramatyczny i ortograficzny hardcore... Powiedz szefostwu tamtego forum, że mają błąd ortograficzny w nazwie działu
Wehikuł, to się właśnie tak pisze, przez samo ha. Bez cy.
A jako gramatyczny i ortograficzny hardcore... Powiedz szefostwu tamtego forum, że mają błąd ortograficzny w nazwie działu
Wehikuł, to się właśnie tak pisze, przez samo ha. Bez cy.
Panie Psorze ja się do polytyky nie wpierd.alam :) Hehe a na poważnie - opisywali , ale na kolyasce , i stamtąd do wytargałem :)
ps. Błażej , kiedyś bezpośrednio i chamsko zapytałem czy kupiłeś/masz jakiegoś starawego monoślada :) Zaspokoisz moją wścibskość (tak to się pisze )
ps. Błażej , kiedyś bezpośrednio i chamsko zapytałem czy kupiłeś/masz jakiegoś starawego monoślada :) Zaspokoisz moją wścibskość (tak to się pisze )
gg 456 34 97
Mam iża 49, czeka na poskładanie. Za każdym razem, jak widzę te graty, to mam wyrzuty sumienia. Mam też dwa i pół silnika od zaporożca i chyba z hektar innych skarbów. Niestety na jakieś poważniejsze zakupy jeszcze przez czas jakiś nie będę mógł sobie pozwolić. Wszelkie fundusze pochłaniają inne, dość przykre wydatki. A w tej chwili prócz braku pieniędzy, które mogę wydać na hobby, po prostu nie mam czasu, bo oprócz pracy na etacie... naprawiam motocykle. Dokładniej instalacje w jednośladach. Normalnie zapisy są do mnie . Dziś właśnie uruchamiałem elektrycznie hondę CB650 z 1980 roku przerobioną na całkiem ładnego cafe racera. Jakbyś widział, jak to było przeprowadzane, to położyłbyś się ze śmiechu (mogę rozwinąć temat dla rozruszania).
Co do pisania... Wiesz, ja jestem z tych, co traktują formę wypowiedzi, jako oznakę szacunku do innych i jako rodzaj prezentacji piszącego. I jak w głównym menu są takie byki, to nie nastraja to mnie pozytywnie, bo widać że ktoś jest niechlujem. Ot, taka moja mała wrażliwość
Co do pisania... Wiesz, ja jestem z tych, co traktują formę wypowiedzi, jako oznakę szacunku do innych i jako rodzaj prezentacji piszącego. I jak w głównym menu są takie byki, to nie nastraja to mnie pozytywnie, bo widać że ktoś jest niechlujem. Ot, taka moja mała wrażliwość
Czterdziestkadziewiątka fajna jest U mnie też ... leży na półce
Co do motocykla to pytałem , bo przeglądając net w poszukiwaniu informacji na temat silnika garbusowego w motocyklowej ramie ( hehe większość odradza ) można Cię było zobaczyć na kilku forach .
Jeszcze dwie fotki wahacza :
Co do motocykla to pytałem , bo przeglądając net w poszukiwaniu informacji na temat silnika garbusowego w motocyklowej ramie ( hehe większość odradza ) można Cię było zobaczyć na kilku forach .
Jeszcze dwie fotki wahacza :
gg 456 34 97
Może komuś się przyda - rozbieranie ruskich amortyzatorów (na zdjęciu do dniepra/urala):
Kupujmy na bazarze taki amor , po 20 zł za sztukę ( na sztukę , ale to później)
Robimy sobie ściągacz :
I rozbieramy amor :
Musimy wykręcić tą wkrętkę by wyjąć ruski wkład amortyzatora :
Przydaje się taki klucz do odkręcania tarcz szlifierek kątowych z Castoramy :
To będzie nam potrzebne do odbudowy :
c.d.n.
Kupujmy na bazarze taki amor , po 20 zł za sztukę ( na sztukę , ale to później)
Robimy sobie ściągacz :
I rozbieramy amor :
Musimy wykręcić tą wkrętkę by wyjąć ruski wkład amortyzatora :
Przydaje się taki klucz do odkręcania tarcz szlifierek kątowych z Castoramy :
To będzie nam potrzebne do odbudowy :
c.d.n.
gg 456 34 97
Si sinior :) Czekam właśnie na amorki .
Póki tokarz nie ma czasu na robotę z pierdołami do silnika , to zająłem się tym przednim zawieszeniem na wahaczu .
Póki tokarz nie ma czasu na robotę z pierdołami do silnika , to zająłem się tym przednim zawieszeniem na wahaczu .
gg 456 34 97
Dawca - amortyzatory tylne Kayaba do Fiat 126p , nr kat. KYB 443006 :
Odcinamy piłką do metalu dolny uchwyt :
I usuwamy górną osłonę i zgrzany do tłoczyska kielich :
(ps. o tej przeróbce można też poczytać na Kolyasce i Redmotorz )
Odcinamy piłką do metalu dolny uchwyt :
I usuwamy górną osłonę i zgrzany do tłoczyska kielich :
(ps. o tej przeróbce można też poczytać na Kolyasce i Redmotorz )
gg 456 34 97
No kawał ciekawej roboty.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.
Amorki made in Japan - będę miał coś japońskiego w rusku :)
Właśnie się dowiedziałem że kolega Mirek znowu stanął na wysokości zadania i oto stare stało się nowe :
RAL 6003 .
Właśnie się dowiedziałem że kolega Mirek znowu stanął na wysokości zadania i oto stare stało się nowe :
RAL 6003 .
gg 456 34 97
Gwintujemy grubszą część tłoczyska na M12x1,25 i dopiero wtedy odcinamy piłką do metalu tą węższą część (M10).
Długość gwintu u mnie ok 13 mm. (Podobno są główki amortyzatorów z gwintem M10 , wtedy robimy analogicznie , tylko gwintujemy węższą część tłoczyska - M10 ).
Górną część amortyzatora owinąłem taśmą izolacyjną by ustalić ją w środku obudowy . Główkę amora wkręciłem na kleju do gwintów :
Włala : )
Długość gwintu u mnie ok 13 mm. (Podobno są główki amortyzatorów z gwintem M10 , wtedy robimy analogicznie , tylko gwintujemy węższą część tłoczyska - M10 ).
Górną część amortyzatora owinąłem taśmą izolacyjną by ustalić ją w środku obudowy . Główkę amora wkręciłem na kleju do gwintów :
Włala : )
gg 456 34 97